Yüzlerce yıldır süren geleneği ekonomik kriz vurdu

Ekonomik Kriz Geleneksel Altın Takıları Vurdu

Türkiye, çift haneli enflasyonla boğuşurken krizden en çok etkilenen ise alım gücü azalan halk. Bu durum düğünlerde de hissediliyor.

Altın fiyatlarındaki artış, alım gücündeki düşüşle birleşince ziynet altına olan ilgi giderek azalıyor. Tarihi 4 bin yıl öncesine dayanan düğün takıları, ekonomik kriz nedeniyle evlenecek çiftlerin bütçesini zorluyor.

Düğünlerde takı denince akla altın geliyor. Ancak günümüzde altın fiyatları o kadar yükseldi ki, düğüne katılanlar için bu büyük bir maliyet haline geldi.

Alternatif Takı ve İmitasyon Dönemi

Eskiden düğünlerde yarım altın takılırken bu adet çeyrek altına, sonra da grome dönüştü. Ancak şimdi gram altın bile değerli hale geldi. Bu nedenle pek çok kişi düğünlerde altın takamıyor ve para dolu zarflar hediye ediyor.

Bazı bölgelerde ise altın takı geleneği yerini imitasyon takılara bırakmış durumda. 2024 ve 2025 yıllarının başındaki üretim rakamları bunu açıkça gösteriyor.

Altın Üretiminde Düşüş

Nefes gazetesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2024’ün ilk dört ayında 16 milyon 834 bin 114 çeyrek altın üretildi, ancak 2025’in aynı döneminde bu rakam 6 milyon 287 bin 159’a düştü. Aradaki fark 10 milyon gram altına denk geliyor. Yarım altın üretiminde ise 2024’te 4 milyon 694 bin 591 adet üretilirken, 2025’te bu rakam 2 milyon 326 bin 648’e geriledi. Tam altında da benzer bir düşüş yaşandı.

Fiyatlar da hızla yükseliyor. 2024 Nisan’ında çeyrek altın 4.138 TL iken, 2025’te 6.957 TL’ye kadar yükseldi. Yarım altının fiyatı 2024’te 8.276 TL iken, 2025’te 13.915 TL’ye kadar çıktı. Tam altın ise 2024’te 16.552 TL iken, 2025’te 27.830 TL’ye kadar tırmandı.

Çeyrek altın şu anda 7.136 TL, yarım altın 24.272 TL ve tam altın 28.545 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Related Posts

Türkiye, Danimarkalı şirketlerin radarında: Avrupa ile Asya arasındaki köprü rolü cazip geliyor

Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Ole Toft, ülkesinin yenilenebilir enerji ve lojistik şirketlerinin Türkiye pazarıyla ilgilendiğini belirterek, “Savaşın sona ermesinden sonra Ukrayna’nın yeniden inşasında ve yakında başlayacak olan Suriye’nin yeniden …

6 finans devrinden ürküten dolar tahmini

Türk Lirası’nda görülen değer kaybı derinleşirken, dünyaca ünlü bankacılık devleri sene sonu dolar/TL tahminlerini yükseltti. İşte dünya devlerinin tahminleri…

Fiskobirlik iflasın eşiğinde iddiası: 87 yıl önce Atatürk’ün öncülüğünde kurulmuştu

Türkiye’nin en köklü tarım kooperatiflerinden biri olan Fiskobirlik, borç yükünden kurtulmak için taşınmazlarını satışa çıkardı.

CHP’den Saray’a sert ekonomi çıkışı: ‘Refah değil icra geldi’

CHP’li Gülcan Kış, ekonomik krizin derinleştiğini ve yurttaşın borç içinde ezildiğini söyledi. Başkanlık sistemiyle refah değil icra geldiğini belirten Kış, “Bu düzen sarayın, halkın değil” diyerek iktidarı eleştirdi.

Ekonomide işler hiç de iyi değil! Vergi rekortmeni dev şirket bile konkordato talebinde bulundu

Karataş Şirketler Grubu’nun temelleri 1958 yılında İstanbul’da Ziver Karataş tarafından atıldı. Şirket zaman içinde alt şirketlere genişleyerek dönüştü ve büyüdü. Karataş Demir Çelik, Karataş Sac Boru, Karataş Demir Çelik Gebze Şubesi, Karataş Sac …

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı azaldı

Belediyelerce yapı ruhsatı verilen bina sayısı, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,3 azalış gösterdi.