Demir Kubbe, hava sahasını insan müdahalesine ihtiyaç duymadan koruyabilen akıllı bir hava savunma sistemidir.
Demir Kubbe Nedir?
Demir Kubbe, havadaki saldırgan savaş başlıklarını insan müdahalesine gerek kalmadan etkisiz hale getirebilen otomatik bir hava savunma sistemidir. Adını İsrail’i kendisine yönelik herhangi bir hava saldırısından koruma yeteneğinden alıyor.
Aşkelon Yakınlarına Demir Kubbe Bataryası Konuşlandırıldı
Ne zaman bir savaş başlığı İsrail hava sahasına girse, Demir Kubbe onu radarında tespit ediyor ve ona karşı koymak için kendi sisteminden bir mermi ateşliyor. Askeri dilde ‘müdahale’ olarak bilinen çarpışma, insan yaşamına veya yerde bulunan mallara herhangi bir zarar gelmesini önlemek için genellikle havada gerçekleşir.
Zorlu hava koşullarında bile çalışabilme yeteneğinin yanı sıra yüksek etkinliği ile de bilinmektedir. Otonom olduğundan personel tarafından kontrol edilmeden çalıştırılabilir.
Temel Teknoloji
Bu bilgi çağında, iletişim ve veriler, ister büyük ister küçük olsun, her türlü operasyonun omurgasını oluşturmaktadır. Nesnelerin İnterneti (IoT), cihazların kendi aralarında iletişim kurmasını ve bir olay durumunda harekete geçmesini sağlar. Basit bir örnek olarak oda sıcaklığının kullanıcı tercihine göre ayarlanabildiği, banyo suyunun bir anahtara dokunmaya gerek kalmadan ısıtılabildiği ve alarmların rutininize göre programlanabildiği akıllı evler verilebilir.
Akıllı sistemlere yerleştirilmiş makine öğrenimi protokolleri sayesinde, bunlar yalnızca zamanla gelişir. Bu kavram savaşa genişletildiğinde akıllı savunma sistemleri (IDS) doğuyor.
Gökyüzünü hava saldırılarından korumak için yerden çalışan IDS’ye hava savunma sistemleri adı veriliyor. Gökyüzünü füzelere, roketlere ve hatta topçu ateşi ve el bombaları gibi tahrikli mühimmatlara karşı koruma kapasitesine sahipler.
Hava Savunma Sisteminin Bileşenleri
Demir Kubbe türünün ilk örneği değil; çeşitli ülkelerin kendi yan ürünleri vardır. Bir hava savunma sistemi genellikle üç bileşenden oluşur.
1.Radar
Radarlar, kötü hava koşullarında ve olumsuz koşullarda bile büyük bir doğrulukla çalışabilen radyo dalgaları üzerinde çalışır. Kendi havacılık alanlarındaki yabancı savaş başlıklarını tespit ediyorlar ve bilgiyi savaş yönetim sistemine aktarıyorlar.
2. Savaş Yönetim Sistemi
BMS sanal bir keşif gerçekleştirir ve askeriyeyi buna göre konuşlandırır .Savaş yönetim sistemi (BMS) ve kontrol ünitesi, herhangi bir hava savunma sisteminin kalbidir. Savunma personelinin, savaş alanındaki (veya yukarıdaki hava sahasındaki) gerçek durumun, oraya girmek zorunda kalmadan farkına varmasına yardımcı olur. Buna sanal keşif denir.
3. Ateşleme Ünitesi
Ateşleme birimi, gelen mühimmatın durdurulması ile görevlendirildi. Hava savunma konularında, bu atış birimleri çeşitli tipte roketlerle silahlandırılıyor. Dağıtım alanında karşılaşılan güvenlik tehditlerinin düzeyine bağlı olarak kısa ve uzun menzilli füzeler kullanılabilmektedir.
Hava Savunma Sistemleri Nasıl Çalışır?
Radar, kendi topraklarının hava sahasında yabancı bir füze tespit ettiğinde savunma sistemi devreye giriyor. Boyut, hız, konum gibi çeşitli parametreleri coğrafi koordinatlar cinsinden kaydeder.
Hava savunma sisteminde merkezi Savaş Yönetim Birimi tarafından takip edilir. Gerçek sitede bulunabilecek radar, GPS , haritalar ve diğer cihazlardan veri toplar. Bunlar güvenlik kameralarını, yüz tanıma cihazlarını, RFID etiketlerini vb. içeriyor..
Veriler, savaş senaryosunu gerçek zamanlı olarak yeniden oluşturmak için bir araya getiriliyor ancak sahada bulunmalarına gerek yok, sahadaki cihazların yokluğunda bile radarın sağladığı veriler ilk tehditleri savuşturmak için yeterlidir.
Hava Savunma Sistemleri Çalışıyor
BMS tarafından sunulan bilgiler, mevcut duruma bir yanıtın formüle edilmesinde etkilidir. Örneğin, patlama yarıçapı 50m olan küçük bir rokete , 75m yarıçaplı bir roketle karşılık verilemez. Bu sadece aşırıya kaçmakla kalmayacak, aynı zamanda pahalı ikincil hasar riskini de taşıyacaktır.
Benzer şekilde vahim bir duruma da hafife alınamaz. Sahada mutlaka mevcut olmayan kuvvetlerin seferber edilmesini içerir..
BMS, kararları özerk bir şekilde almasını sağlayan yerleşik makine öğrenimi algoritmalarına sahiptir. BMS sistemleri, potansiyel savaş zamanı durumlarını hayata geçirerek ve yanıtlarına ince ayar yaparak eğitilir. Bu sistemler aynı zamanda daha önce katıldıkları savaşlardan öğrendiklerini de telkin ediyor.
Hava Savunma Sistemlerinin Avantajları
2. Dünya Savaşı’ndan sonra savaş zamanında sivillerin güvenliğine ilişkin önemli yasalar çıkarıldı. Eski ve basit savaş ekipmanlarıyla karşılaştırıldığında hava savunma sistemi hızlı tepki verir ve hedefe odaklıdır. Bir dizi füzeye karşı savunma yapabilmek için çeşitli savaş başlıkları ile doldurulabilir.
Çevreye çok fazla zarar vermeden hedeflenen bölgeleri vurabilme yetenekleri, onları sivil alanların yakınında konuşlandırılmak için ideal kılıyor.
Silah teknolojisi ilerledikçe füze fırlatmak için çok ayrıntılı, kırtasiye altyapısına gerek kalmıyor. Bu, ateşleme birimlerine hareket kabiliyeti avantajı sağlar. Kapsama alanları, yerde kapladıkları gerçek alanla karşılaştırıldığında çok geniştir. Bu, bunların uydu gözetimi yoluyla bir mühimmat konsantrasyonu olarak tanımlanmasını zorlaştırıyor ve onlara gerekli gizlilik ve esnekliği sağlıyor.
Hava Savunma Sistemlerinin Dezavantajları
Çeşitli savaş başlıkları ile donatılabilmelerine rağmen, hava savunma sistemleri genellikle kısa ila orta menzilli isyanlar için tasarlanmıştır. Daha uzun menzilli füzelerin fırlatılmasında kullanılamazlar.
Hareket edebilmeleri onlara avantaj sağlarken, yakıt ve cephane açısından da sürekli dolu olma ihtiyacını beraberinde getiriyor. Düşmanca ortamlarda bu her zaman mümkün değildir. Bahsedilen; kolektif avantajları dezavantajlarından çok daha ağır basıyor ve bu da onları çeşitli ülkelerde hava sahasının savunmasında önemli bir varlık haline getiriyor.