Brewery Artwalk’ta Hak, Hukuk, Adalet Sergisi Büyük Yankı Uyandırdı
Los Angeles’ın en prestijli sanat etkinliklerinden biri olan Brewery Artwalk kapsamında düzenlenen Hak, Hukuk, Adalet fotoğraf sergisi, 3-4 Mayıs Pazar günü ziyaretçilere kapılarını açtı. Sergiyi ziyaret eden yaklaşık 2 bin kişi, etkileyici görüntülerle dolu sergiyle büyülenirken, Los Angeles sanat çevresinde de büyük yankı uyandırdı.
Gün Bugündür Los Angeles kolektifi tarafından düzenlenen sergi, İstanbul İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun Mart 2025’teki tutuklanmasının ardından düzenlenen protestoların ardından dünyanın dört bir yanından getirilen 72 fotoğraf, belgesel görüntüler ve röportajlardan oluşan bir videoyu bir araya getirdi.
33 farklı şehirden gelen görseller, Türkiye’deki adalet mücadelesinin küresel boyutunu vurgularken, sergi Türkiye’deki siyasi baskılara karşı bir sanat ve dayanışma manifestosu olarak Amerikan kamuoyunun dikkatini çekti.
Serginin küratörü Aydın Tuna Palabıyıkoğlu, “Bu sergiyi gerçekleştirmemizin sebebi, 19 Mart’tan beri gençler ve insanlar sokaklarda. Bu protestolar dünya genelinde de yankı buldu. Türkiye’de sokakta olan, boykotta olan, grevde olan herkese bir destek göstermek istedik” dedi.
Sergiye ev sahipliği yapan sanatçı Arzu Arda Koşar ise görüşlerini şu şekilde aktardı: “Biz, Türkiye’de gençlerin kendi geleceklerine sahip çıkma mücadelesini görünür kılmak, onların açtığı yoldan ilerlemek istiyoruz. Bu, gençlerin başlattığı ve bize önderlik ettiği bir hareket. Biz de kostümlerimizden başlayarak, Antalya’da Pikachu kostümüyle koşan gence kadar, onların daha görünür olmasını sağlamak için buradayız. Sokaklarda, üniversitelerde ve liselerde sesini duyuran; gözaltına alınan, tutuklanan gençlerin sesi olmak için buradayız.”
Ziyaretçiler, röportajlar, video projeksiyonları ve barış-adalet temalı “dilek ağacı” gibi interaktif öğelerle sergiye aktif olarak katıldılar. Pikachu kostümleriyle alanda dolaşan gönüllüler, ziyaretçilere İmamoğlu’nun diploma krizinden tutuklanma sürecine kadar yaşananları özetleyen bir belgeleme çalışması olan Direniş Gazetesi’ni dağıttılar. Yaklaşık 100 atölyenin daha ziyaretçilere açık olduğu bu büyük etkinlikte Pikachu’lar izleyicilerin yoğun ilgisini çekti. Birçok ziyaretçi, Türkiye’deki siyasi gelişmelerle ABD ve diğer ülkelerdeki otoriterleşme eğilimleri arasındaki benzerlikleri vurguladı.
Gün Bugündür LA kolektifinden Burak Çatlı ise şunları söyleyerek sergiye dikkat çekti: “Sokakta olan biten, kayda alınmazsa silinir. Biz bu sergiyle hem kayıt tutuyor hem de tanıklıklarımızı başkalarına ulaştırıyoruz. Bu, toplumsal hafızanın sürdürülebilirliği açısından çok önemli”.